top of page

Інгредієнти для виробництва органічної косметики

Оновлено: 14 трав. 2022 р.

Термін «Органічна косметика» запозичений з харчової індустрії, декілька десятиліть тому з'явилися натуральні продукти з маркуванням «біо», «еко» або «органік». Органічні харчові продукти є сертифікованими продуктами, при виробництві яких не використовуються хімічні засоби захисту рослин, мінеральні добрива синтетичного походження, ГМО, будь-які штучні барвники, ароматизатори та консерванти.

Органічну косметику слід відрізняти від натуральної, яка лише містить компоненти природного походження. Органічною косметика може називатися лише тоді, коли пройшла відповідну сертифікацію.

В цілому, згідно зі стандартами виробництва органічних косметичних засобів:

  • Забороняється використовувати інгредієнти, які отримані в процесі переробки нафти (пропілен гліколь, парафін, мінеральне масло).

  • Заборонені синтетичні барвники, ароматизатори, антиоксиданти, пом'якшувачі, жири і масла, силікони та інші синтетичні компоненти, які можливо отримати натуральним шляхом.

  • Забороняється використання генно-модифікованих інгредієнтів і нано-технології.

  • Забороняється тестування кінцевого продукту на тваринах. У деяких стандартах прописана заборона на тестування косметичної сировини на тваринах.

  • Забороняється застосування інгредієнтів, які отримувались з мертвих тварин (наприклад, борсуковий жир, спермацет). Дозволяється певну сировину тваринного походження, яка відноситься до природніх виділень тварин (бджолиний віск, мед, молоко, лактоза, ланолін, прополіс, королівське желе, шелак і ін.)

  • Кінцевий продукт і його інгредієнти заборонено обробляти іонізуючим випромінюванням.

  • Збір і використання рослинної сировини не повинні завдавати шкоди навколишньому середовищу. Не дозволяється використовувати рослинні види, які знаходяться під захистом.

Активні і допоміжні інгредієнти, що використовуються при виробництві органічної продукції:

Allantoin

Протизапальний компонент,який має яскраво виражену регенеруючу та заживляючу дію. Доглядає за шкірою обвітреною та шкірою, що лущиться та тріскається.

Aloe Barbadensis

Гель алоє, отриманий холодним пресуванням м'якоті листя. Містить полісахариди, амінокислоти, ензими, глікопротеїни, вітаміни, органічні кислоти і мікроелементи. Процес регенерації прискорюється більш, ніж на 60%. Має протизапальну і заживляючу дію.

Benzoic acid, Sorbic acid, Benzyl alcohol

Органічні сполуки з антисептичними і консервуючими властивостями, використовуються в органічній косметиці.

Calcium Carbonate

Спеціально оброблений карбонат кальцію. В результаті такої обробки частки порошку приймають форму, схожу на квітку троянди, при цьому істотно збільшується їх поверхня. Порошок з таких частинок має поліпшену абсорбцію жиру, запобігає утворенню жирного блиску і перешкоджає утворенню акне (видалення жирних кислот в порах і пригнічення розвитку запалення).

Caprylic/ Capric Triglyceride

Тригліцериди жирних кислот, добре розподіляються по шкірі, сприймаються як більш легкий емолент у порівнянні з рослинними оліями, покращують ковзання по шкірі, мають гарну стабільність.

Caprylyl Glycol

Натуральний емолент із плодів кокосу, аналогічний шкірному жиру. Має антибактеріальну дію.

Capryloyl Glycine

Натуральне похідне амінокислоти гліцину, який в свою чергу є частиною дермальних білків (наприклад, колагену і еластину).Добре переноситься шкірою.

Carbomer

Водорозчинний полімер, що забезпечує гладкість при нанесенні засобу.

Ceramide 3, Ceramide 6 II, Ceramide 1

Комплекс церамідів, фітосфінгозіна. Компоненти цього комплексу подібні за будовою з ліпідами рогового шару, легко проникають в нього і сприяють відновленню, усувають зневоднення, знижують гіперчутливість шкірних покривів, попереджають передчасне старіння, додають гладкість і пружність.

Citric Acid

Має антиоксидантні властивості, нормалізує вироблення шкірного жиру, нормалізує Ph косметичного засобу.

Cocamidopropyl Betaine

Виготовляється з амідів жирних кислот, як правило, кокосового масла. Не подразнює шкіру, кондиціонує і володіє антистатичною дією. Використовується як загущувач і пеномодифікатор для виробництва шампунів, піномиючих засобів. Служить поверхнево-активною речовиною.

Coco-Glucoside

Дуже м'який миючий засіб, зроблений шляхом ферментації цукру кукурудзи і кокосового горіха. Цей компонент сумісний з усіма типами шкіри і досить ніжний, щоб використовувати в дитячих продуктах.

Cyclomethicone, Dimethicone

Кисневмісні високомолекулярні кремній-органічні сполуки, інертні стосовно наших живих тканин. Відсутність будь-якої взаємодії зі шкірою дозволяє використовувати ці два силікона навіть в продуктах для чутливої і алергенної шкіри. Не створюють ефекту оклюзії (не забивають пори).

Decyl Glucoside

Підтримує водний баланс шкіри, не сушить шкіру. Використовується в дитячій косметиці і в косметиці для людей з чутливою шкірою.

Ethylhexylglycerin

Стабілізатор складу крему, кондиціонуюча добавка на основі рослинного гліцерину.

Glyceryl Caprylate

Емульгатор, що отримується з кокосового або пальмового масла, стабілізатор емульсій.

Glyceryl Oleate

Натуральний емульгатор, отриманий з рослинних масел з високою концентрацією олеїнової кислоти.

Glycerin vegetable

Гліцерин рослинного походження (сертифікат Ecocert), гігроскопічний компонент. Пом'якшує шкіру і фіксує вологу в ній. Всупереч міфам, не витягує вологу з шкіри, а притягує її з повітря при достатньому рівні вологості.

Hydrolyzed sweet almond seedcake

Натуральний органічний елемент для догляду за волоссям, екстракт з мигдальних горіхів. Відновлює естетичні характеристики пошкодженого волосся, надає блиск і м'якість.

Inulin

Речовина органічного походження, що отримується з кореня цикорію, пребіотик.Використання пребіотиків в косметиці є новим напрямком у сучасній натуральній косметиці. Величезна кількість досліджень за останній час підтвердило ефективність цих компонентів як імуномодулюючих і засобів,які зміцнюють шкірний бар'єр. Інулін пом'якшує і зволожує, використовується в засобах для волосся в якості кондиціонуючої добавки, огортає кожну волосину невидимим захистом, що перешкоджає їх пошкодження, пом'якшує миючі засоби, розгладжує "тіло" волоса, роблячи їх блискучими, є своєрідним фіксатором ароматів в засобах.

Iron Oxides CI 77491

Барвник червоного кольору. Використовується не тільки в косметичній промисловості, але і в харчовій. Оксиди заліза (і CI 77491 не є винятком) є важливою ланкою метаболізму людини. Висновок: CI 77491 - один з найбільш натуральних барвників, побоюватися його наявності в косметиці немає ніяких підстав.

Lactic acid

Молочна кислота. Є компонентом натурального зволожуючого фактора (НУФ) - комплексу речовин, що містяться в нашій шкірі від природи. Саме він відповідає за рівень зволоженості. До того ж, молочна кислота регулює рівень кислотності косметичного засобу, що дозволяє стимулювати оновлення клітин і діяти проти бактерій і грибків на поверхні.

Lecithin

Надає шкірі пом'якшувальну дію, покращує проникнення активних компонентів, підвищує зволоженість шкіри, має протизапальну дію, знижує чутливість шкіри, є натуральним емульгатором.

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate

Завдяки антибактеріальним властивостям редису використовується як натуральний консервант.

Polyglyceryl-2 Isostearate и Polyglyceryl-6 Polyricinoleate

Безпечні емульгатори і емоленти, що не містять оксиетильованих продуктів. Дозволені до застосування в харчовій промисловості.

Phytic Acid

Є потужним природним антиоксидантом, який запобігає перекисному окисленню ліпідів, блокує формування гідроксильних радикалів і пригнічує окислення ксантину, запобігаючи появі ранніх ознак старіння, має відбілюючі властивості.

Potassium Sorbate

Консервант, що використовується для консервації кремів, шампунів, тоніків. Відсоток введення - 0,5% від маси продукту. Добре розчинний у воді і готових емульсіях. Для посилення консервуючих властивостей.

Sorbitol

Активно зволожуючий компонент натурального походження. Не дозволяє очищуючим компонентам позбавити шкіру вологи. Саме він надає солодкість нашій пінці для вмивання, коли ви змиваєте помаду або блиск для губ.

Stearic Acid

Природна складова шкірного жиру, також виступає стабілізатором емульсій, покращує тактильні відчуття.

Sodium Chloride

Збільшує вміст води в шкірі забезпечуючи тривалу гідратацію. Покращує текстуру і тургор шкіри, розгладжує поверхневі зморшки.

Sodium Benzoate

Консервант, що допомагає уникнути появи бактерій і грибка в продукті.

Titanium Dioxide

Природний мінерал, хімічно інертний (безпечний), не леткий, не розчиняється, тому практично повністю виводиться з організму. Використовується для фарбування мила, наприклад, в білий колір. Маленькі частинки Діоксиду титану відбивають як дзеркало ультрафіолетові промені типу А - (УФА-випромінювання) і УФ промені типу В (УФВ-випромінювання). Захист від сонця з SPF потрібно не завжди, а якщо вона необхідна, то діоксид титану спільно з окисом цинку, мабуть краще, що є на сьогодні.

Triethylhexanoin

Нетоксичний стабільний емолент, що дозволяє надати крему чудові сенсорні характеристики. Не створює ефекту оклюзії, легко розподіляється по поверхні і дозволяє прибрати відчуття «липкості» масел.

Tripeptide-10 Citrulline,

Tripeptide-1

Трипептид, стабілізований в рослинних протеїнах, що допомагає уникнути втрату еластичності і захистити шкіру від пошкоджень ДНК, викликаних Уф-опроміненням. попереджає і захищає шкіру від шкоди внутрішніх і зовнішніх факторів, що викликають передчасне старіння.

Xanthan Gum

Натуральний полісахарид, стабілізатор, загущувач, зволожувач. Розгладжує шкіру.

Yogurt powder

Зволожує, сприяє загущенню і утворенню стійкої красивою піни, зберігає молодість шкіри, регенерує, забезпечує волоссю кондиціонуючий ефект і об'єм, полегшує розчісування.

Zinc PCA

Сіль цинку, добре пригнічує ріст мікроорганізмів, допомагає в лікуванні себореї і в профілактиці запалень. Цинк допомагає в синтезі колагену, а це покращує захисні властивості шкіри зокрема від ультрафіолетового випромінювання. Приємний плюс даного компонента - це здатність вбивати неприємний запах на шкірі, що використовується в різних рішеннях. На шкірі він безпечний, дозволений навіть в дитячій продукції.


235 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page