top of page

Чи потрібен дітям йод?

Актуальність проблеми йододефициту.

Дефіцит цього важливого елементу спостерігається практично по всій території України вже майже три десятиліття і пов'язаний з помітною нестачею йоду як у воді, так і в грунті, продуктах землеробства, в повітрі. Рекомендована кількість йоду, яка необхідна людині щодня - 100-150 мкг. В середньому ж українці отримують з їжею від 40 до 80 мкг, а це в 2,5 і більше рази не дотягує до встановленої норми. Збагачена йодом вода, сіль, продукти харчування не завжди можуть поповнити запаси мікроелемента в організмі. В результаті організм не може впоратися з регулярним недоотриманням йоду, відбуваються зміни в щитовидній залозі, і вона розростається, відчутно збільшуючись в розмірах. Це захворювання називається ендемічним зобом, воно часто вимагає складної і тривалої терапії, нерідко з використанням гормональних препаратів.


Чому виникає нестача йоду в організмі?
  1. Недостатньо збалансований раціон, в якому обмежені продукти з високим вмістом цього елементу. Багато йоду в креветках та інших морських ракоподібних, в морській рибі, морській капусті, гречці (особливо зеленій).

  2. Погано засвоюється йод через проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту.

  3. Постійне проживання в районі, в якому спостерігається помітно знижений вміст йоду як в грунті, так і в продуктах харчування, в повітрі і воді.

  4. Захворювання щитовидної залози у близьких родичів. Спадкова схильність до порушеного вироблення тиреоїдних гормонів веде до збільшення в розмірах щитовидної залози.

В яких продуктах міститься найбільше йоду?

Щоб попередити дефіцит елементу в організмі і заповнити його нестачу, важливо щодня вживати продукти, що містять достатню кількість йоду. В ідеалі продукти харчування, що вимагають термічної обробки, слід готувати на пару або запікати великими шматочками, якщо приготувати цілком немає можливості. Це необхідно, щоб зберегти максимально можливу кількість йоду і не дозволити йому зникнути в процесі обробки. Обсмажений продукт втрачає до 70% від початкового рівня вмісту йоду, а відварений - до 50%.


Перелік продуктів багатих на йод:

  • Ламінарія (морська капуста). Унікальний лідер за вмістом йоду. На 100 грамів продукту - до 700 мкг. Достатньо щодня вживати 30 грамів салату з ламінарії, щоб подарувати організму добову норму. Фукус - морські водорості, які входять до складу вітамінних добавок TOOFRUIT, приємно порадують як смаком, так і користю. Біологічно активні сполуки (фукоїдан, альгінова кислота і йод) беруть участь в будові клітин і активному оновленні організму. Ці сполуки виконують багато задач, відчутно покращують функціонування щитовидної залози. Вітамінні добавки з Фукусом будуть корисні і дітям, і підліткам, організм яких росте швидко і зазнає суттєвих змін.

  • Риба. Неймовірно багаті йодом: хек (430 мкг на 100 г), печінка тріски (370 мк на 100 г), пікша (245 мкг на 100 г).


  • Морепродукти. Визнані лідери, крім неймовірного смаку, вони ще несуть користь тілу: кальмари - 300 мкг, варені креветки - 110 мкг на 100 г.

  • Молочні продукти. Щоденний гість багатьох столів - незбиране молоко (до 19 мкг на 100 г), сири та кисломолочні продукти, такі як ряжанка і кефір - в середньому 11 мкг.

  • Яйця. На одне куряче яйце - до 18 мкг йоду.

  • М'ясо. Свинина виявилася м'ясом з найбагатшим вмістом йоду- в середньому 16,5 мкг на 100 г готової відвареної продукції, яловичина на почесному другому місці - в середньому 11,5 мкг.

  • Рослинна їжа - ягоди і фрукти, овочі. Овочі: беззмінний лідер це капуста брокколі (в середньому 15 мкг йоду), насичена йодом і зелень - зелена цибуля, кріп, петрушка, салат, щавель - в середньому 15 мкг, шпинат радує 12 мкг йоду на 100 грамів. Досить багато йоду і в бобових: квасоля - до 12,5 мкг, - горох до 10,5 мкг. Любителів екзотичних фруктів приємно порадує фейхоа (70 мкг), стигла хурма (60 мкг), стиглі ананаси, соковиті дині, мініатюрні бейбі-банани, зелені сорти яблук, всі цитрусові, стиглі сливи, ароматна полуниця і виноград.

  • Крупи. Лідер серед круп - пшоно (в середньому 4,5 мкг), овес (не більше 4 мкг) і гречка (в середньому 3,5 мкг). Досить багаті мікроелементом пшеничне і житнє борошно - не більше 10 мкг.

  • Гриби. Серед своїх побратимів лідером визнані печериці (не більше 18 мкг на 100 г продукту).

28 переглядів0 коментарів
bottom of page